“Rechters geloven niet in sprookjes, maar staan wel open voor een verhaal met een boodschap”.

Advocaat

Pleiten is mijn passie. Al bijna 25 jaar ben ik advocaat, gespecialiseerd in strafzaken. De meeste bekendheid geniet ik door mijn bijstand aan verdachten van moord en doodslag. Ik heb mij in de loop der jaren gespecialiseerd op het terrein van de levensdelicten maar houd mij bezig met het strafrecht in de breedste zin des woords. Ik schrijf artikelen en blogs, geef onderwijs, ben lid van diverse commissies en geef regelmatig uitleg over strafzaken in de media. In 2007 werd ik verkozen tot ‘strafpleiter van het jaar’.

2007
Strafpleiter van het jaar
2014
Mini-serie voor RTV Utrecht
2017
De online advocaat
2019
Coaching

Spreker, docent, gespreksleider

Ik deel graag mijn kennis en ervaring met anderen. Ik geef lezingen over het strafrecht, maar verzorg ook cursussen en intervisie aan advocaten, rechters en officieren, de Politieacademie, etc.. en leid congressen als dagvoorzitter.

Lees meer

Coaching

Er is meer in het leven dan de advocatuur. Ik sta nog steeds vol overgave verdachten bij die een verhaal hebben en met mijn levenservaring wil ik ook anderen graag helpen om het juiste pad te kiezen of terug te vinden.

Lees meer

Media

Ik vertel graag verhalen. Niet alleen in de rechtszaal maar ook daar buiten. De afgelopen jaren ben ik geregeld geïnterviewd voor radio en televisie. Ook geef ik tekst en uitleg over strafzaken bij RTV Utrecht en Goedemorgen Nederland van WNL alsmede vele andere radio- en tv-programma’s.

Lees meer
Willem Jan Ausma

Iedere zaak heeft zijn eigen dynamiek. Door mijn ervaring weet ik waar de valkuilen zitten en de kansen liggen.

Als iemand ten onrechte van een strafbaar feit wordt verdacht doe ik er alles aan om de verdachte vrij te pleiten. Is er echter een scala aan bewijs, dan is het in de regel verstandiger een andere weg te bewandelen om voor de verdachte het beste resultaat te behalen. Als advocaat ben ik er vóór de verdachte maar dat hoeft niet persé tégen andere betrokkenen in het strafproces te zijn.

Ik bekijk een zaak niet alleen van de juridische kant. Ik kijk ook naar het resultaat op de langere termijn. Een gebeurtenis heeft op vele betrokkenen een grote impact. Een veelzijdige benadering van een zaak, waarbij ook wordt gekeken naar de toekomst en niet alleen naar de korte termijn, levert in mijn ogen  altijd meer op dan een eenzijdige kijk op een zaak.

Veelzijdige benadering

Als advocaat ben ik er voor de verdachte en dat hoeft niet persé tegen andere betrokken te zijn. Ik bekijk een zaak niet alleen van de juridische kant. Ik kijk ook naar het resultaat op de langere termijn. Een veelzijdige benadering levert uiteindelijk meer op dan een eenzijdige.

Werkwijze

Neem contact met me op als jezelf, een familielid, vriend of bekende is aangehouden, voor de rechter moet verschijnen of door de politie wordt uitgenodigd om op het bureau gehoord te worden.

Neem met mij contact op

Blijf op de hoogte