Afhakende Pro-deo advocaten

Ga terug

Afhakende Pro-deoadvocaten… Ze zijn KEI-hard nodig

Helaas verschijnen er steeds vaker berichten in het nieuws dat menig advocaat de toga aan de wilgen hangt. Verdorde wilgen die al geruime tijd een lijden aan een ernstig tekort aan water en het moeten doen met grondstoffen die sedert jaren niet aangevuld zijn. Onder die omstandigheden sterft het bos langzaam uit. Ondanks alle protesten ligt het niet in de lijn der verwachting dat er meer geld beschikbaar komt en is het zaak om te kijken naar een ander verdienmodel om de boel rendabel te houden. In mijn optiek is dit mogelijk door efficiënter te werken en te innoveren door gebruik te maken van nieuwe technieken.

Mail en WhatsApp in plaats van brief en fax

Het begint al door te digitaliseren. Geen brieven meer sturen, maar mailen of appen. Ontvangen stukken scannen en evenals alle toegemailde bestanden opslaan in de cloud. Dossiers in eenvoudige strafzaken worden al geruime tijd digitaal verstrekt en dat werkt prima. De Laptop neem ik mee naar de zitting en zelfs ter plekke kan er nog worden ingelogd. Mijn pleitnota’s print ik niet meer, ik mail de optimaal geactualiseerde versie naar de griffier en officier van justitie. In dat opzicht de KEI ver vooruit. Menig voorzitter kijkt mij dan ook meewarig aan als ik vraag naar het mailadres van de griffier voordat ik aanvang met mijn betoog.

Doe het zelf online

Maar daar blijft het niet bij. Sinds een aantal maanden kunnen cliënten zelf een groot aantal strafrechtelijke procedures online ‘bestellen’. Na het invullen van de nodige gegevens en online-betaling wordt het benodigde stuk opgemaakt. Het hoeft alleen nog maar door een advocaat gecontroleerd en eventueel aangevuld te worden en de procedure kan worden gestart. Controle is een essentieel onderdeel van de voor het overige geheel geautomatiseerde procedure. Het scheelt enorm veel tijd, de betalende cliënt is stukken goedkoper uit en de ‘pro-deo-cliënten’ betalen gewoon voor de geleverde dienst in plaats van dat het allemaal onder de service valt die men gewoon is.

En dan nu het goede nieuws

Het andere goede nieuws is dat deze dienst voor alle advocaten beschikbaar wordt gesteld en wordt uitgebreid voor andere rechtsgebieden dan alleen het strafrecht. Met behulp van Adapting®Legal is het voor iedere advocaat mogelijk om snel en eenvoudig online juridische procedures op te stellen. Adapting®Legal wordt als White Label aangeboden. Dit betekent dat een afnemer van het systeem- bijvoorbeeld een advocatenkantoor- zijn eigen look & feel aan het systeem kan geven, eigen formulieren en documenten kan (laten) bouwen en daarmee het systeem in eigen beheer kan gebruiken.

Het gebruik van Adpating®Legal kan in eigen juridisch beheer of in combinatie met de juridische diensten van Juridische Hulp Online (JHO). In het laatste geval wordt de juridisch inhoudelijke afhandeling van aanvragen uitbesteed aan JHO.

Stoute schoenen onder de toga

Kortom, als het niet rechtsom kan, dan maar linksom. Door te innoveren kan ook de pro-deoadvocaat weer lachend de stoute schoenen onder de toga aantrekken.

Natuurlijk is dit ook iets voor jullie! Meer informatie? Een keertje kijken hoe het werkt? Neem gerust contact met mij op door te mailen naar ausma@www.ausmadejong.nl. Dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak om het KEI-project te redden.